Een nieuwe Canadese studie heeft aangetoond dat oudere mensen met slapeloosheid een groter risico lopen op geheugenverlies en cognitieve stoornissen op de lange termijn, zoals dementie.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift SLAAPis gebaseerd op gegevens van meer dan 26.000 deelnemers aan de Canadian Longitudinal Study on Aging, allemaal tussen de 45 en 85 jaar oud. De onderzoekers vergeleken voltooide zelfgerapporteerde evaluaties van slaap en geheugen en neuropsychologische tests in verschillende cognitieve domeinen uit 2019 en een volgende- in 2022. Deelnemers die in dat interval van drie jaar een verslechtering van de slaapkwaliteit rapporteerden, hadden ook een grotere kans om subjectieve geheugenverlies te melden.
“We ontdekten dat slapeloosheid specifiek verband hield met slechtere geheugenprestaties in vergelijking met degenen die alleen enkele slapeloosheidssymptomen hebben of helemaal geen slaapproblemen”, zegt de mede-hoofdauteur van het onderzoek Nathan Cross, een postdoctoraal fellow bij het Sleep, Cognition and Neuroimaging Lab . “Dit tekort aan geheugen was specifiek, omdat we ook naar andere cognitieve functiedomeinen keken, zoals aandachtsspanne-multitasking. We vonden alleen verschillen in geheugen.”
Jean-Louis Zhao van de Université de Montréal was co-lead van de studie. Lisa Kakinami en Thanh Dang-Vu van het PERFORM Center droegen bij aan het onderzoek, evenals Chun Yao en Ronald Postuma van McGill University en Julie Carrier en Nadia Gosselin van UdeM.
Big data en een scherpe focus
In tegenstelling tot eerdere onderzoeken naar slaapkwaliteit, zegt Cross, profiteert deze van de zeer grote dataset en de focus op slaapstoornissen. Slapeloosheid, zo wijst hij erop, is geclassificeerd als een psychische stoornis in de Diagnostische en statistische handleiding voor geestelijke aandoeningen, het belangrijkste referentiehandboek dat wereldwijd door artsen wordt gebruikt. Slapeloosheid is niet alleen een tijdje woelen en draaien voor het slapengaan: “Een diagnose vereist symptomen van moeite met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden drie nachten per week gedurende een periode van drie maanden. Bovendien moeten mensen met slapeloosheid melden dat deze slaap probleem geeft hen overdag problemen”, legt Cross uit.
Voor deze studie groepeerden de onderzoekers hun proefpersonen in een van de drie categorieën: degenen die geen slaapproblemen meldden bij de baseline van 2019, degenen die enkele slapeloosheidssymptomen hadden en degenen die waarschijnlijke slapeloosheid ontwikkelden. Toen ze naar de gegevens van de follow-up in 2022 keken, hadden degenen die een verslechtering van de slaapkwaliteit hadden gemeld – van geen symptomen tot enige of waarschijnlijke slapeloosheid, of van sommige symptomen tot waarschijnlijke slapeloosheid – meer kans om geheugenverlies te melden of het gediagnosticeerd door hun arts. Ze hadden ook meer kans op een hogere prevalentie van angst, depressie, slaperigheid overdag, ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap, andere slaapgerelateerde problemen, roken en een hogere body mass index (BMI) score. Al deze worden beschouwd als risicofactoren voor cognitieve achteruitgang en dementie. Bovendien bleek uit de studie dat mannen met slapeloosheid slechter presteren op geheugentests dan vrouwen, wat suggereert dat oudere mannen een groter risico lopen.
“Er is echter goed nieuws: slaapstoornissen zoals slapeloosheid kunnen worden behandeld”, voegt Cross eraan toe. “Dit benadrukt het belang van het zo vroeg mogelijk diagnosticeren en beheersen van slapeloosheid bij oudere volwassenen. Adequate behandeling van slapeloosheidsstoornis kan een belangrijke preventieve maatregel worden voor cognitieve achteruitgang en de incidentie van dementie op latere leeftijd verminderen.”
De Canadian Longitudinal Study on Aging wordt gefinancierd door de Canadian Institutes of Health Research en de Canada Foundation for Innovation, evenals door de provincies Newfound en Labrador, Nova Scotia, Quebec, Ontario, Manitoba, Alberta en British Columbia.
Verhaalbron:
Materialen geleverd door Concordia-universiteit. Origineel geschreven door Patrick Lejtenyi. Opmerking: inhoud kan worden bewerkt voor stijl en lengte.