Hoe buiten te spelen: 50 dingen voor ‘digitale kinderen’ om te doen
door Terry Heick
Dus je is verteld om naar buiten te gaan, en je weet niet zeker wat je moet doen.
Daar ben je natuurlijk niet blij mee. Er is geen elektriciteit buiten, geen wifi en de schittering van de zon op je iPad-scherm is gewoon verschrikkelijk.
Je herinnert je dat je eerder naar buiten ging, maar je kunt je niet veel meer herinneren dan van het huis naar de auto naar de winkel terug naar de auto en weer in het huis – een bekend patroon.
Hoe dan ook, je bent er vrij zeker van dat buiten zijn klote is. Je ouders mogen tenslotte binnen blijven – waarom zou je naar buiten moeten? Er is niets te doen en je zult je vervelen. Houd er rekening mee dat jouw mislukkingen bij het buiten spelen onze fouten zijn als ouders en leerkrachten, dus we gaan dit samen aanpakken.
Ga zitten.
Klaar maken
Bescherm uw ogen met uw onderarm voordat u de deur opent; de zon (die grote, hete vuurbal aan de hemel) is helder. Maar later meer over de zon – bescherm je ogen en loop naar buiten. Je merkt misschien dat alles heel anders is: ruimtelijker, andere geluiden, geen touchscreen.
Je communiceert met ‘buiten’ anders dan met een computer of tablet – multitasken is hier een kwestie van lopen en praten, of een honkbal gooien en lachen. Er zijn geen downloadtijden, geen meldingsbalken en wanneer mensen je willen, schreeuwen ze je naam en maken oogcontact met je. (Dit kan in het begin verontrustend zijn, maar je zult eraan wennen). Wees voorbereid op de schokkende verandering van een gestructureerde en op mij gerichte binnenruimte naar een buitenomgeving die niet ‘op de gebruiker gericht’ is.
(Serieus, dwing me niet de deur op slot te doen; ik zal en de rechtbanken zullen aan mijn kant staan.)
Zie ook De focus verschuiven van ideeën naar de effecten van die ideeën
Observeer de natuur
Nu je buiten bent en je ogen zijn aangepast aan het licht, merk je op dat hoe dichter je bij de bomen en bloemen komt, hoe meer ze wedijveren met het retina-display van je iPad.
Dit is niet per ongeluk: uw iPad is ontworpen om dingen uit het echte leven na te bootsen, zoals boomschors, zonsondergangen en menselijke gezichten. Weersta de drang om een TikTok-video te maken – blijf gewoon lopen en let goed op de wereld om je heen die hier al 4 miljard jaar langer is dan je smartphone. Maak je geen zorgen over ‘wat te doen’. Gewoon observeren.
Als je je gek, opstandig en gewoonweg niet meer onder controle voelt, doe dan je schoenen uit en loop op blote voeten in het gras. Voelt raar, niet? Kriebelt het je voeten? Zit je lekker tussen je tenen? Geweldig. Loop er gewoon een beetje in rond, ga misschien op je rug liggen en kijk omhoog naar de wolken. Zoek iets dat je nog nooit eerder hebt gezien – stel je de lucht voor als een gigantische achtergrond voor je iPad, knijp en zoom wolken en alles.
(Nee, serieus – als je dit laatste deel doet en het toegeeft, sluit ik je buiten op en kom je niet meer binnen.)
Beginnen met interactie
Je volgende stap is om andere mensen te vinden en te zien wat ze doen. Merk op dat je buiten geen kleurrijke avatars of eendengezichten zult zien (nou ja, behalve een echt eendengezicht). Alles is hier echt, duurzaam en wijs. De felgele ster aan de hemel? Dat is de zon. Houd het bij. Het kan je in de zomer verbranden en het wordt donker als het begint te stollen. Je kunt er ook blij van worden als je je ogen sluit en je gezicht in zijn richting draait.
Voorzichtig.
En wanneer het begint te harden en te morsen lichte verf over de rand van de wereld zonder een instagram-filter, weet dat dit bijna elke avond gebeurt. Misschien een herinnering op je telefoon om af en toe eens te kijken?
Op deuren kloppen.
Misschien wil je met anderen communiceren, en om dit te doen zonder een sms of DM en moet je misschien op een deur kloppen en vragen of die-en-die naar buiten kan komen om te spelen. (Ja, tieners kunnen ook op deuren kloppen.)
Klop-etiquette is eenvoudig: klop 3 of 4 keer met je vuist op de deur op een matig luide maar niet onaangename niveau, en wacht dan. Als er binnen 30 seconden niemand aan de deur komt, probeer dan nog een keer – of een deurbel, en wacht opnieuw. Het kan zijn dat er niemand thuis is, maar zonder een GPS-chip in hun nek is het moeilijk om zeker te weten. Misschien sta je er even alleen voor.
Als ze antwoorden? Vraag of ze willen spelen. Dat is het.
Wat betreft wat u moet doen, we komen zo op die ideeën. Merk voorlopig op dat huizen, heuvels en bomen niet de vorm hebben van blokken zoals in Minecraft. Je krijgt geen XP en geen level omhoog voor het voltooien van taken, en er is geen constante stroom nieuws om je verbonden te voelen. Dit zijn geen storingen.
Wat moet u ‘doen’ zonder duidelijke doelen, streefcijfers en doelstellingen? Dit is je levenswerk, kind.
Andere factoren
Houd er tijdens het spelen rekening mee dat inspanning ervoor kan zorgen dat u op warmere dagen gaat zweten. Deze kleine natte plekken op je voorhoofd zijn volkomen normaal en verdwijnen als je ze afveegt of de inspanning vermindert. Wees niet gealarmeerd.
En merk op dat je zonder Google misschien moet overleven zonder iets te weten op het moment dat je het wilt weten. Je zult (waarschijnlijk) leven.
Afspelen stoppen
Weten wanneer je moet stoppen met spelen is iets heel persoonlijks.
Als je naar het toilet moet, stop dan met spelen en ga het gebruiken.
Als je honger hebt, kun je een broodje pakken en weer naar buiten gaan om te spelen.
Uiteindelijk moet je vriend misschien naar huis gaan, of het kan donker worden. Dit betekent dat uw tijd buiten ten einde loopt, maar houd er rekening mee dat u niet per se naar binnen hoeft te gaan alleen omdat het donker is. Blijf gewoon wat dichter bij huis – misschien tag in de voortuin, of verzamel bliksembeestjes in een pot (hoewel ze je handen laten stinken – was je handen voordat je je telefoon aanraakt).
Nog steeds gestoord? Hier zijn 50 ideeën.
Hoe buiten te spelen: 50 dingen voor ‘digitale kinderen’ om te doen
- Vliegeren.
- Bouw een stokfort.
- Graaf een gat. Iets begraven. Maak een tijdcapsule.
- Kijk wat er onder stenen zit.
- Identificeer boomsoorten.
- Speel taggen, verstoppertje zoeken of spotlight (tag ‘s nachts met zaklampen).
- Ga op speurtocht.
- Maak een aantekening in een natuurdagboek.
- Maak een wandeling of maak een wandeling.
- Een boom beklimmen.
- Verhalen vertellen.
- Leer 10 verschillende soorten knopen te leggen.
- Berijd uw fiets, skateboard of scooter.
- Springtouw.
- Ontwerp een container om een ei van 10 voet te laten vallen (en te overleven) met alleen organische materialen.
- Gooi een honkbal of voetbal.
- Ras.
- Identificeer, catalogiseer en beschrijf de patronen van alle lokale dieren in het wild.
- Identificeer en verzamel eetbare bessen, grassen en ander voedsel. (Eet alleen als een volwassene het goed vindt.)
- Kamperen in de achtertuin.
- Sla stenen over.
- Gebruik een stok en de zon om de windrichtingen te bepalen.
- Bouw een zeepkistauto.
- Leer samen met een volwassene een kampvuur maken.
- Brand bladeren met een vergrootglas.
- Hout met de hand schuren tot mooi polijstmiddel.
- Mediteren.
- Maak een limonadestandaard.
- Plant een boom, struik of tuin.
- Gebruik een kompas.
- Zoek vormen in wolken.
- Whittle (veilig).
- Bestudeer kreekwater met een microscoop.
- Schrijf over wat je ziet – en wat je niet ziet.
- Hinkelen.
- Sluit je ogen en open ze pas als je minstens 10 geluiden herkent.
- Speel charades.
- Speel I-Spy (“Ik bespioneer iets roods dat groter is dan een huis.”)
- Houd een waterballongevecht.
- Speel een teamsport.
- Wees een historische detective (leid af wat er wanneer gebeurde en waarom).
- Tekenen.
- Kijk naar sterren met een telescoop.
- Identificeer voetafdrukken van dieren in de modder.
- Vind fossielen.
- Tekenen met stoepkrijt.
- Speel stadsplanner en herontwerp (via schets) een lokaal gebied – een park, winkelcentrum, enz.
- Vis.
- Maak iets schoon – een auto, een park, de tuin van de buren, enz.
- Zitten en helemaal niets doen.
Afbeeldingstoeschrijving flickr-gebruikers johntrainor, roxijc, markiverson en pennuja